Początek strony
Wróć na początek strony Alt+0
Przejdź do wyszukiwarki Alt+1
Przejdź do treści głównej Alt+2
Przejdź do danych kontaktowych Alt+3
Przejdź do menu górnego Alt+4
Przejdź do menu lewego Alt+5
Przejdź do menu dolnego Alt+7
Przejdź do menu bocznego Alt+8
Przejdź do mapy serwisu Alt+9
Menu wysuwane
Herb podmiotu Biuletyn Informacji Publicznej Gmina Konstantynów Łódzki
Menu góra
Strona startowa Realizowane projekty Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Fundusz Spójności
Poleć stronę

Zapraszam do obejrzenia strony „„Zdrowo jem, zdrowo żyję” - Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Fundusz Spójności, menu 262, artykuł 1327 - BIP - Gmina Konstantynów Łódzki”

Zabezpieczenie przed robotami.
Przepisz co drugi znak, zaczynając od pierwszego.

P ) # @ % R F 3 - 0 A w s f d A P # @ :

Pola oznaczone są wymagane.

Treść główna

Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Fundusz Spójności

„Zdrowo jem, zdrowo żyję”

------- 2017_07_05_zdrowo_jem_zdrowo_zyje.jpg

„Zdrowo jem, zdrowo żyję”

Nauczycielki z Przedszkola Nr 2 z oddziałami integracyjnymi i oddziałem specjalnym w Konstantynowie Łódzkim z grupy III integracyjnej T. Wróbel, M. Wajs, P. Wolińska napisały projekt edukacyjny „Zdrowo jem, zdrowo żyję” finansowany przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi oraz Urząd Miasta Konstantynowa Łódzkiego.

W ramach projektu zrealizowano następujące działania: warsztaty na terenie przedszkola, wycieczki, wizyty ekspertów, spotkania z uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, konkursy (zorganizowane na terenie przedszkola – dla dzieci i rodziców „Model witaminki”, „Święto pieczonego ziemniaka”, „Najłatwiejsze ciasto w świecie” , konkurs fotograficzny „Kuchenne wariacje dzieci i rodziców” oraz ogólnopolski konkurs plastyczny „Jak wygląda witamina”. Włączono rodziców do wspólnego uczestnictwa, współpracy i pomocy dzieciom podczas udziału w konkursach, akcjach proekologicznych, zajęciach otwartych.

Poprzez udział w wycieczkach (do Wiatrowego Sadu, Gospodarstwa Agroturystycznego w Konarzewie, Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, Gospodarstwa Pszczelarskiego, piekarni, sklepu ze zdrową żywnością na targ), warsztatach, spotkaniach z ekspertami (lekarz, dietetyk, farmaceuta, kucharz) stworzone były warunki do zapoznania się oraz utrwalenia wiadomości na temat zdrowego stylu życia. W trakcie wycieczek dzieci miały możliwość obserwowania i bezpośredniego udziału w cyklu produkcyjnym zdrowej żywności (kiszenie kapusty, produkcja ekologicznych soków). Uczestnicząc w warsztatach z uczniami Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi przedszkolaki samodzielnie wykonywały „zdrowe” kanapki utrwalając w ten sposób wiadomości na temat zdrowego odżywiania.

Zakupiono wiele ciekawych i atrakcyjnych pomocy dydaktycznych (m.in. gry, układanki, plastikową żywność, owoce, warzywa, fotoboxy), które ułatwiły przeprowadzanie, uatrakcyjnianie zajęć i zabaw dowolnych oraz inicjowanych przez nauczycielki. Wyżej wymienione pomoce inspirowały dzieci do poznania i przestrzegania zasad zdrowego żywienia, odkrywania radości z poznawania nowych smaków, zapachów (zapoznanie z piramidą żywienia i zdrowych czynności, próby układania jadłospisu, zajęcia kulinarne, cykliczne dni „ Kolorowego soku”). Zdobyta wiedza i umiejętności monitorowana była na bieżąco w trakcie zajęć, konkursów i quizów.Wpływają one na kształtowanie u dzieci wzorca zdrowego stylu życia.

Postępy i efekty realizacji zadania można obserwować na stronie przedszkola na portalu facebook oraz Bliżej Przedzkola.

Metryka

data wytworzenia
2017-07-05
data udostępnienia
2017-07-05
sporządzone przez
Monika Szkudlarek
opublikowane przez
Mariusz Kaluska
ilość odwiedzin
295
rejestr zmian
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.